Tech-Péntek

Induljon egy olyan sorozat amelyben személyes tapasztalatokról olvashattok a szakmánk által használt eszközökről. Na jó a kép árulkodó, és mivel nem bírod ki a részletek nélkül ezért kattints a “tovább” gombra és tudj meg többet!

Kezdjük talán az egyik legérdekesebb fotós technikai eszközzel, a fényképezőgép vázzal! Felejtsük el a száraz adatok sorolását, azokat mindenhol megtalálod ha azokra vagy kíváncsi. A következőkben saját tapasztalatokról olvashatsz, több évnyi vázról-vázra váltást mesélek el és azt, hogy miért rájuk esett a választás.

Én Nikonos vagyok. A kezdetek óta velük fotózom, de meddő vitába sosem kezdtem, hogy “a Nikon sokkan jobb, mint a…” mókus fenn a fán, szóval ez teljesen szubjektív nézőpont, nálam inkább a szimpátia döntött. Ha nagyon kéne választanom, akkor Hasselblad-os lennék, de ahhoz minden vásárlásnál x3 lenne az ár szorzója vagy egy plusz nulla adódna hozzá a végső árhoz. De ami késik az még nem ért ide, szóval benne van az 5 (igazából 2, de a barátnőmnek ne mondjátok el) éves tervben.

nikon

Jelenleg 3 vázat használok párhuzamosan, attól függően, hogy milyen megbízásom van éppen. Név szerint egy D700, egy D3 és egy D800 van jelenleg a családban, de ez egy nyitott kapcsolat, ők is tudják, hogy ameddig jól működik a viszony, addig mindenkinek jó, addig maradunk együtt, de vigyázunk egymásra és jelenleg nagy a szerelem. A szürke hétköznapokon általában egy vázat használok és egy mindig nálam van ha bármi történne a főszereplővel, vagy egyszerre kettőt használok ha olyan jellegű a munka. Ilyen volt pl. amikor a Nike-nak fotóztam futóversenyt Dubai-ban, ott nincs időd objektíveket cserélgetni. Nagylátó az egyiken, tele a másikon és hajrá!

Mint látjátok, ők nem a legfrissebb vázak. És hogy miért nem a legújabb-legmodernebb vázakkal van kitömve a táskám? Leegyszerűsíthetném a választ annyira, hogy nézzétek meg az új árakat, de a dolog ennél összetettebb, mert ha valamire szükséged van és attól sokkal jobb lesz az eredmény, akkor ez nem lehet akadály, a vesémet is zaciba adnám ha kéne. A dolog ennél sokkal egyszerűbb, vagyis aki jó ideje fotózik az biztos hallotta már a mondást, miszerint “Objektívekben tárold a pénzed, ne vázakban!”. És működik. A vázak, mint kamaszkorban az egy éjszakás kalandok, jönnek-mennek, de egy objektív, ha vigyázol rá, akkor évtizedekig is meg lehet. Persze bőven ismerek olyan kollégát aki ezt könnyedén megcáfolná, én igyekszem vigyázni a felszerelésemre.

Haladjunk időrendben és mondom miért ő rá esett a választás! Anno amikor elkezdtem a szabadúszó fotósok életét élni, akkor még egy D300-as DX (tehát crop-os) vázam volt. Persze vele is lehetett szép képeket készíteni, de egy full-frame váznak annyival szebb képe volt, amit úgy éreztem minden áron meg kell vegyek. Így jött anno a D700-as vázam, amit a mai napig dícsér a szakma, akinek csak van, imádja és vigyáz rá, mert sajnos már nem gyártják és mivel nem remeg még a kezem egy ideje, ezért indokolatlanul sem nyomom bele az expo-kat. Imádtam az első perctől! Kis méretű váz, könnyű, 12MP, mindent tudott amire szükségem volt. Újságok szerették, de nyugodtan lehetne belőle óriás plakátot is húzni, persze nem lesz egy óra reklám ahol a mutatókat 20 centiről nézve is élesen látod, de kit érdekelt akkoriban ilyesmi.

burn

A következő akkor érkezett amikor egyre inkább szükségem lett volna még egy vázra, hogy gyorsabban tudjak másik objektívvel dolgozni, akkor esett a D3-ra a választás. 9 kép másodpercenként???!!!, mi kell még. Mivel anno rengeteg akció sportot fotóztam, így őrült hasznos volt olyan fotózásnál, amit nem több vakus megoldással fotózol és le kell vadászd a legjobb mozdulatot. De rendkívül jól használható pl. beszédek fotózására is.  Biztos láttál már képeket emberekről miközben beszélnek és mintha egy rossz grimasz versenyen lettek volna. Pár rövid sorozatlövés ha már meg van a jó kompozíció és biztos lesz 1 olyan kép amikor mindenki számára előnyös arckifejezés lesz főhősünk arcán. Ezen felül persze sokkal gyorsabb minden egyéb funkciója is, afféle zászlóshajója a Nikonnak minden ilyen nagy váza, így ők a legjobbak és egyben a legdrágábbak is.

dubai

És a legfrissebb kapcsolatom a vázak terén egy D800-assal van. Másfél éve vagyunk együtt, brutálisan gyönyörű, jó vicceket tud, jó az ágy… Egy új korszak nyílt meg vele. Amikor megvettem, már több olyan fotózásom is volt amikor nem bántam volna, ha sokkal nagyobb felbontású kamerám van, mert annál nagyobbra lehet kinyomtatni egy-egy fotómat minden veszteség nélkül, így az ő 36MP-es felbontása sokat segít (ez durván 7000pixel széles képet jelent). Korábban már írtam a plakát történetet, de tényleg van néha olyan reklámfotózásom ahol elengedhetetlen a nagy felbontás. Hihetetlen szabadságot ad, tényleg! Sokaktól hallottam olyan felhasználást is, akik pl. ha nem tudnak elég közel menni a témához, hogy végül a végső képből vágják ki a számukra érdekes részletet és kész is. Ugyanez visszafelé amikor egy ilyen kamerával pl. kompozit képeket készítesz úgy, hogy egy-egy fotó csak részlete a teljes képnek, mivel 10-15 képből is állhat egy efféle fotó, így elképzelhetetlen méretű végeredmény születik a végén, ha csak egy képrészlete alapból ekkora.

wallis

Lehetnének sokkal modernebb vázaim is, de sose felejtsd el amit az elején írtam, hogy inkább objektívekbe fektess, mert azok sokkal ritkábban fognak váltakozni kiadás szerint, mint a vázak. Ott mindig zajlani fog a techinai megújulás és a megapixel háborúja, ami tökéletesen érthető, hisz így maradnak versenyben a piacon, de neked lehet bőven jó lesz egy 2 éves kiadású váz is, ha a munkáid azt igénylik. Persze ha most nyerted meg a lottó ötöst, akkor a fentiek mind sztornó és majd mutasd meg a 2.5 millióért vásárolt vázadat, én is szívesen kipróbálnám!

2018-05-16T10:59:03+00:00 February 3rd, 2017|Categories: all, tech|Tags: , , , , , , , , |