Én, a megbízó

Fotóst keresel magadnak vagy céged egyik munkájához? Nem tudod rá merd-e bízni a munkát a haverodra, aki ugyan szép képeket készít, de most nincs esély javításra és nem tudod mi alapján dönts ha ismeretlenül keresel meg valakit? Olvasd tovább ha érdekel az utóbbi évekből pár olyan sztorim, amikből megtalálhatod a választ a kérdéseidre!

moi-small

 

Bizalom. Egy szimpla hét betűs szó csupán, de az értéke felbecsülhetetlen ha egy olyan területen keresgélsz ami nem kézzelfogható, teljesen szubejktív megitélésű, és esetleg totálisan ismeretlen vagy a területen. Ha ez a szó nem jelenik meg lelki szemeid előtt, amikor úgy érzed megtaláltad a fotóst az adott munkához, akkor igazából nem találtad meg. De hogyan nyerhetsz ki információkat, honnan lehetsz biztos abban, hogy ő lesz az akit kerestél?

balatonbutor

Legyen az egy nagyon komoly reklámkampány, vagy csak a kislányod zsúrja amire fotóst keresel, a bizalom alapján fogod eldönteni, hogy felkéred-e a fotóst, vagy sem. Mert hidd el, ha jobban belegondolsz, az ár totál másodlagos. Egy ruhába, egy autóba, egy ételbe is előbb bele kell hogy “szeress” s csak utána fogod megnézni, hogy mennyibe kerül, nem? Barátok esetében ilyenről nem beszélünk, hisz ha van profi fotós barátod, akkor úgy is őt fogod megkeresni még ha nem is szakavatott a területen, mert vakon bízol benne, tudod, hogy nem csak le akar venni párezer forinttal, hogy aznap újra kaszinózhasson illetve könnyebben el tudod mondani neki az elképzelésedet, minden felesleges udvariassági kör nélkül.

bagaboo

Mivel nekem kb. a 0 és 1 között volt anno az olyan ismerőseim száma akik a médiában dolgoztak, így nehezebbnek bizonyult a kitörés, mint azt előre gondoltam volna. De tá-dám, itt vagyok. Hála az égieknek és nem különben a barátoknak akik bíztattak, kollégáknak akik segítettek. Viszont pár dolgot elárulhatok, amit tapasztaltam a fotósok és megbízóik viszonyáról, azaz miért választottak engem a haverok helyett.

c10

Az első és legfontosabb a kommunikáció. Mivel a főnököd vagy te magad “tendereztetsz”, ezért több pecabottal fogsz elindulni a keresés útján, de ne hidd, hogy a levél túloldalán ezzel nincsenek tisztában! Megannyi levelet olvastam korábban ami a távoli jövőbe mutató igéretekkel volt tele és istenem, bárcsak úgy lett volna ahogy igérték, pedig a munka meseszép lett és még az alkudozásba is belementem, de akkor “miért nem lett belőle második megbízás?!”. Ez tanulságos lehet minden fotósnak. Persze aki a szakmában dolgozik az tisztában van a piaci helyzetével és annak megfelelően adja az ajánlatát, de hidd el, egyikünk sem egy nap alatt akar meggazdagodni. Sokan nincsenek tisztában egy munka hátterével, hogy milyen tételekből áll össze egy fotózás, vagy pl. a jogdíj fogalmával, de gondolj bele! Az a fotós, aki feltünően olcsó, az lesz a legjobb választás is egyben?! Nem mondom, nekem is voltak nehéz időszakaim amikor bármit, bármennyiért szívesen fotóztam volna, de ma már rengeteg olyan  “fotós” van, aki az alacsony árral próbálja megnyerni a megbízót, de ennek is, mint az éremnek, két oldala van. Ha a fotós azért olcsó, mert tapasztalatlan, akkor a munka végeredménye sem lesz feltétlen olyan, amiről álmodtál, vagy csak az ár dönt, és emiatt nem találod meg a megfelelő embert. És most nem a kis cégekre gondolok, ahol minden fillérre ki van számolva az első évükben, és a fotós akit megkérdeztek, az az év fotósa volt 10 évig zsinorban és ő ennek megfelelően adta az ajánlatot… Mit tudsz tenni ilyenkor? Emlékszel mivel kezdtem a sztorit?

gepida

Légy őszinte, meséld el neki a sztoridat és ha belefér neki, akkor a legjobb embert kaphatod meg olyan áron, amit a céged ki tud még gazdálkodni (ha az email címedben egy multi neve szerepel, akkor sajnos ez nem fog működni). Azt soha ne feledd, hogy azokkal a fotókkal fogod kommunikálni magad a világ felé, így hosszútávon megéri a befektetést. És ha sikerül megbarátkoznotok? Akkor egy profit tudhatsz magad mellett éveken át, akivel szépen lépkedtek egymás elképzelései felé úgy, hogy mindkettőtöknek jó legyen. Hosszú évek felesleges puncsolása után megtanultam, hogy az őszinteség mindenkinek jó, így mindennél előbb nyerem el a kedves levélíró/ telefonáló bizalmát. Mindig próbálok minél több információt kinyerni a megbízóból és esetleg tanácsot adni, ami alapján el tudunk indulni, és megtervezni a neki legjobb képeket. Tudom ez egy nyűg az elején, de a végeredményt tekintve elengedhetetlen. Ha egy fotós annyiból ad árat neked, hogy “30 képet kérsz” egy leendő termékedről, vagy “100db portrét” kérsz, akkor azért gondolkodj el, hogy mi alapján számolt! Honnan van ilyen tapasztalata, hogy morzsányi infó alapján neked már kész ajánlattal áll elő? Mivel minden megbízás más és más, ezért nagyon kevés az olyan munka, amire kész árak vannak. Mert vannak a rendezvények, ahol adott időintervallumban zajlik a téma, esetleg tudod, hogy a dekorációról is kelleni fognak képek, de ennél sokkal több féle megbízás van a földön, ahol a fotós dolga segítenie a megbízót, akinek viszont nem kell értenie a szakmához. Persze az csak segítség, ha már több kisebb-nagyobb fotózáson túl vagy és tudod miért kérdezgetnek, avagy a kérdésekből nem arra fogsz gondolni, hogy “Jaj, miért kell ennyit kérdezősködni, hát profi nem?! Ez a szakmája, tudnia kéne magától!”. Mivel ez egy szubjektív világ, nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz fog tetszeni. De a fotós, akinek megnézted a referenciáit, akit kiválasztottál, az a te álmaid megvalósítója lesz, és így az már nem kérdés, hogy az alapvető bizalmad már a brifkóban van, így ha elsőre nem is azokkal a tervekkel állt elő amik éjszakánként megjelentek neked, akkor lehet csak tovább kell beszélgetned vele az elképzeléseidről. Ha az alap brief-re (komolyabb cégek rövid leírást/ vázlatot készítenek a megbízásról) adott ajánlat megfelelt, akkor beszélgessetek tovább, és el fogtok jutni egy olyan megoldáshoz, ami tükrözi a fotós elképzeléseit és te is imádni fogod a végeredményt. Az a legrosszabb, amikor a fotós csak egy “gombnyomó” eszköz a projektben. Mindent te rendezel a fotózáson, és ő bele sem akar szólni? Neked az nem gyanús? Volt megbízóm aki utólag megköszönte, hogy milyen jó, hogy sok új ötletet vittem bele 1-1 képbe miközben készítettük őket de ugyanakkor meghallgattam az övét is, és örül, hogy végül milyen jól alakult minden. Mert végülis a fotósnak kell legyen vizuális látása, ezért hívtad oda a te csodálatos terméked, alkotásod fotózására, nem?!

Szóval bizalom, nem tudom elégszer mondani! Ha megbizonyosodtál arról, hogy “őt” kérdezed meg, és elküldöd neki a brief-et, akkor az első pár levélből ki fog derülni, hogy “őt” kerested-e, ő rendeltetett-e neked vagy jobb más irányban keresgélni még.

2018-05-16T10:57:15+00:00 February 7th, 2017|Categories: all, other|Tags: , , , , |