Tech-Péntek 3.

Ha péntek után eltelik 1 hét, akkor jön a Tech-Péntek újabb része. Mint minden esetben úgy most is a saját fotózásaim alatt használt eszközökről fogok mesélni. A mai napon az objektívek világában barangolunk kicsit.

lens1-blog small

Lesz szó látószögek használatáról, fix és zoom optikák választásáról, mindenbe bele fogunk kóstolni.

10

Nikon D700, 70mm, f4

A fotós világ egyik legtöbbet vitatott technikai témája az objektív. Ahogy korábban is mondtam, ha teheted akkor inkább ebbe áldozz több pénzt, mint fényképezőgép vázakba, mert egy jó minőségű lencse 5-10 vagy akár még több éven át segítségedre lehet. A technológia által állandóan fejlődő gépvázak legjobb esetben kb. 5 évig maradnak meg (ezeket a professzionálisan fotózásból élőkre értendő, de egy áltag felhasználó nyugodtan vegyen régebbi vázat, nem lesz szempont a lehető legújabb és legjobb a technikai hátterére). Te jóég, mennyi pénzt spóroltam volna ha van valaki aki töviről-hegyire elmagyarázza, hogy mit és miért érdemes megvenni, hogyan maradjak távol a felesleges költéstől és szinte mindig biztosra mehessek ha vásárolok?! Tanulj más hibáiból, nekem is ezt kellett volna 🙂

dekoblog

Nikon D3, 17mm, f14

Mivel amióta az eszemet tudom Nikon vázat használok így csak erről a márkáról tudok konrétumokat mesélni, de ne aggódj mert a következő témák márkától függetlenül igazak. Emlékszem az első digitális fényképezőgéphez vásárolt “komolyabb”-nak hitt optikám egy Nikon 18-70mm f3.5-4.5G kitobjektív volt, aminek szinte darabos volt a képe és a tűélességet teljesen felesleges volt rajta keresni. Sokáig imádtuk egymást, aztán egy nap véget ért a románc. Ekkor vettem meg életem első fix objektívét, egy Nikon 50mm f1.8D-t aminek a tulajdonságai messze jobbak voltak a korábbi zoom-nál. Az egyik legolcsóbb és legkönnyebb (hála a totál műanyag építménynek) sokak által használt lencse a mai napig, aminek cserében mesebeli élessége és rajzolata volt, mindenkinek csak ajánlani tudom. És itt kezdődött a dilemma. Ha van egy 18-70mm-es optikám akkor minek mellé egy 50mm-es, ami átfogásban már meg volt a zoom által?! Az örök kérdés minden fotós életében, hogy fix vagy zoom objektívek legyenek a választottak.

BABU2399Nikon D800, 85mm, f10

Nem is tudom hol kezdjem, olyan sok a szempont egy objektív választásánál. Pl. ott van az ára, a fényereje, a felhasználása, a súlya, az anyaga, az élessége, a torzítása, a rajzolata és még sorolhatnám. Vásárláskor teljesen más és más szempontok szerint választ egy olyan fotósnak aki a válltáskában kell egész nap cipelnie 3-4 objektívet, két vázat, 2 vakut, ebédet, nintendot, akármit egy olyasvalakivel szemben, aki egész nap studióban fotóz és minden oda van készítve mellé egy asztalra. Én mindig onnan szoktam kiindulni, hogy mire szeretném használni és arra mennyi pénzt szánok/ szánhatok. Mert nem mindegy, hogy a hétvégi túrákra szeretnék egy egyszerű objektívet, amit sokoldalúan tudok ugyan felhasználni ellenben nincsenek irányában nagy elvárásaim, vagy komoly megbízásokon szeretném nehézfegyverként bevetni és minden pénzt megér a tökéletessége. Ennyi év fotózás után mindkettő fajtából van itthon. Az egyik egy használtan vett Nikon 28-105mm f3.5-4.5D zoom optika, amit tényleg féltés nélkül használok, vagy a másik véglet a fix Nikon 35mm f1.4 lencsém. Ennek az árát le sem merem írni, de csodálatos és tűéles képe van, minden téma imádja amit fotózok vele.

BJP_1358

Nikon D3, 35mm, f4

Visszagondolva sokat adtam volna ha nem kellett volna egy-két objektívek azért eladnom mert nem tudtam, hogy biztosan fogom-e tudni használni adott helyzetben. De milyen felhasználáshoz milyen objektív dukál? Ami minden esetben elgondolkodtató egy fix és egy zoom objektív terén az a felhasználhatóság. Nem kérdés, hogy egy 24-70mm-es lencsével gyorsabban reagálsz ha látószöget kell változtatnod, mint egy fix 85mm-essel mondjuk tömegben. Fordítva viszont az is biztos, hogy a fixnek mindig szebb és valamivel élesebb is lesz a képe. Mivel kevesebb lencsetag van egy fix optikában így az kevesebb problémát szül, papírforma szerint. Ezért is szereztem a zoom objektíveim mellé pár fixet is, mert a komolyabb munkákat inkább azokkal készítem el, de ha nincs időm átállásra vagy kényelmes lehetek azokra az esetekre pedig maradnak a zoom-ok. Sajnos azonban volt már olyan tapasztalatom is amikor nagyon kevesen múlt egy nagyon fontos kép sorsa amit egy pontatlan élességű zoom optika okozott, ezért ha tehetem akkor inkább a fixeket használom. Tehát ha olyan fotózásaid vannak ahol hirtelen kell egy pontból több féle beállítású képet lőnöd, akkor zoom-ot, ha pedig nem szempont az átállások terén a gyorsaság, akkor fixet javasolnék. Fényerőben, súlyban és árban is bőven vannak hasonlóak, így most tényleg az alap szempontokat néznénk át. Persze emellett is bőven vannak, akik az egyik vagy a másik oldalban hisznek, mármint zoom optikák lehet csak a győztesek ha ez a téma és meggyőzhetetlenek a fixek erejében vagy fordítva, de ezért is írtam, hogy ezt mindenkinek maga kell eldöntse a mindennapjai tükrében. Az eddig olvasottak leginkább mankók lehetnek a döntésnél. Ha megnézed, akkor pl. a legprofibb márkáknak szinte csak fix optikái vannak, mivel a komoly munkáknál (jó esetben) nem lehet szempont az idő, minden a minőség felett áll. Lehet ez nagyon hasznos is! Ha fix optikát használsz akkor óhatatlanul lelassít a technika fotózás közben és több időd lesz kitalálni egy-egy képet. Mert nem elég csak elcsavarni az egyik gyűrűt az optikán ahhoz, hogy tökéletesen beleférjen minden a képbe amit szerettél volna, át kell állni esetleg egy kicsit másik távolságra, közben lehet meglátsz egy új beállítást, észreveszel valami fontosat, stb..

heli1

Nikon D700, 50mm, f8

De haladjunk tovább! Meg van, hogy fix vagy zoom, de akkor milyen látószögű/ gyújtótávolságú/ hány mm-es legyen?! Régen mindig ezen tűnődtem, hogy minek vegyek egy 24mm-es lencsét, ha az 50mm-essel “ötöt” hátralépek és ott vagyok ahová a 24-essel kellene állnom. 15 éve még nem éreztem a különbséget ha minimális volt a gyújtótávolság eltérése pedig nagyon is van. És itt sem szabad elfelejteni, hogy ugyan vannak általános szabályokként emlegetett dolgok, mint pl., hogy portrét 85mm vagy 105mm-essel fotózunk, de ahogy más sem úgy ez sincs kőbe vésve. Én ugyanúgy lőttem halszemmel is portrét, mint 200mm-es telével. Mindent az dönt el, hogy miként képzeled el a képet mert simán eltérhetsz bármilyen irányba csak működjön a kép. Ha ez nincs meg, ha nem érzed, hogy jó a látószög, zavaró a kép ha ránézel, akkor mindig közelíts az átlagosan elfogadottakhoz, azok mindig segíthetnek. Visszatérve ahhoz, hogy milyen eltérések vannak a látószögekben akkor a képek hatására szeretnék kilyukadni. Ahogy az előbb is írtam, nagyon sok féle témát lehet eltérő látószögű objektívekkel fotózni, a kérdés mindig az, hogy milyen hatást szeretnék elérni. És itt előkerül a perspektíva szó. Talán a legegyszerűbben elképzelhető módja az amikor egy alagútba belenézel egy nagylátószögű- és egy teleobjektívvel. Nagylátóval a téma ha közel áll akkor ugye nagynak fog látszódni, míg minden ami mögötte van az már rendkívül távolinak. És így fordítva a teleobjetívnél pedig a téma ami az előtérben van, a mögött a háttér szűk és közeli érzetű. Vagy mondjuk egy épület- vagy bármilyen tárgy aminek függőlegesek a főbb vonalai. Látni fogod, hogy minél közelebb állsz valamihez, minél alacsonyabbról próbálsz magasabb témát fotózni annál inkább dőlnek egymásnak ezek a függőleges vonalak. Ezeket vagy perspektíva korrekciós (Tilt-shift) objektívvel lehet orvosolni, ami technológia megoldásánál fogva egy különlegesnek mondható optika, vagy nemes egyszerűséggel menj hátrébb és fotózz kb. 85mm-es  vagy nagyobb objektívvel ha van módod távolabbról lőni, mert akkor annyival messzebb kerülsz, hogy változik a perspektíva és eltűnik a torzulás, azaz egyenesek maradnak a függőleges vonalak. Próbálgasd és meglátod, hogy ami talán eddig nem volt tudatos azt mostantól lehet másképp fogod alapból beállítani. Ezen felül ott van még a torzítás, mert pl. egy emberi arc teljesen másképp jelenik meg egy 35mm-es portrén a 105mm-es optikával készülthőz képest. De ahogy írtam, az alapeset a 85mm vagy a 105mm, mert a szemünk által látott arcot ezzel tudjuk a legjobban visszaadni fotón. Így portrékon kívül pl. más és más hatások elérésére is használjuk a különböző látószögű objektíveket ha nem csak az a szempont, hogy a témánk beleférjen a képbe abból a pontból ahonnan fotózzuk.

Ezek után nem marad más, mint leülj és kitaláld, hogy te mit fotózol, ahhoz átgondold a szükséges optikákat és feltőrd a malacperselyt. Amit szívből tanácsolnék még az a Flickr és egyéb fotómegosztó oldalakon való nézelődés, ahol tömegével vannak a legkülönfélébb fotók és ki vannak írva a technikai adatok. Elemezz képeket a látószögük szerint és látni fogod a hatások közti különbséget. Adj időt magadnak, nem baj ha nem fog egyik napról a másikra menni! Ehhez mindenkinek sokat kell gyakorolnia és próbálgatnia, hogy egy nap már tudatosan válasszon a képeihez optikát.

2018-05-16T10:53:17+00:00 February 17th, 2017|Categories: all, tech|Tags: , , , , , |