Tech-Péntek 4.

Kinézek az ablakon és azt látom mintha egy paplanon keresztül jönne a fény, úgy világítja meg a várost a nap valahonnan a felhők fölül. Ma egy kicsit a fényről, a fény jellegéről és a fényformálókról mesélnék, hogy én miket és miért pont azt használom egyes képekhez.

Az első mondatban írt felhők által alkotott fény az egyik legszebb fény! Győnyörűen lágy átmenetet képez az arcon, finomsága a selyemmel vetekszik. Aki teheti és studiója van, annak a lehető legnagyobb ablakok vannak az egyik oldalon, hogy minden kiegészítő nélkül bármikor meseszép fénnyel dolgozhasson.

Emlékszem eleinte 1, aztán 2 rendszervakuval a táskámban keveregtünk a városban és fotóztam sportolókat a legkülönfélébb helyeken. Fogalmam már volt arról, hogy a fény honnan érdekes, mivel lehet dramatikusabb hatást elérni, de a fénynek a formájáról és jellegéről kevés ismerettel rendelkeztem. Aztán eltelt pár év, még mindig csak hobby gyanánt fotóztam munka melett de ahogy elkezdtem több téma iránt érdeklődni a sporton kívül úgy lépett be a portré és a termékfotó, ahol már a rendszervaku kemény fénye nem minden esetben lesz jó és valami másra lesz szükségem. Emiatt kezdtem el kutatni, megismerni a fényt és tulajdonságait.

Majdnem kifelejtettem, de egy fényforrással nem csak világosságot hozunk a képbe. Nagyban befolyásolja a kép hangulatát, megjelenését, hogy milyen típusú és irányú fényt látsz a fotón. Csak képzelj el egy ovodásról készült képet egy halloween szerű alulról jövő kemény fénnyel! Van ahol működik, de ha látod magad előtt a mosolygó arcot alulról világítva az erős árnyékokkal az arcán akkor azonnal érted, hogy mennyire nem mindegy, hogy ne csak helyes érték szerint legyen beállítva a vakud fényereje hanem kellően válaszd meg a jellegét és irányát.

blog

Az minden esetben elmondható, hogy kétféle jellegű fény van, kemény és lágy fényt használunk. Ezen belül pedig alakíthatjuk még, hogy mennyire finom vagy éles a képzett árnyék átmenete, mennyire kontrasztos a világítás. Kemény fényt pl. tudunk egy diffúzor lappal is lágyítani. De hogyan és miért formáljuk a fényt? diffúzor a kulcsa mindennek, igazából bármi ami megtöri a fényt. Hány réteg van a fényforrás előtt/után, milyen távolságban van tőle és milyen formában van a fényforrás előtt. Direkt írok fényforrást, mert van, hogy a napfényt derítjük, ne csak vakuban gondolkozz!

Vegyük sorban! Van egy fényforrásunk, egy vakunk minden derítés és egyéb kiegészítő nélkül. Ahogy minden alkalommal ha világítunk a már korábban írt fényhatást, napszakot vagy hangulatot próbálunk elérni. Talán a legegyszerűbb kezelni a fényt ha semmi sincs az útjában, legalábbis ha a súlyát nézzük, ugyanakkor épp olyan nehéz elérni vele a kívánt hatást, mint bármilyen másik fényforrással. Sok esetben csak a téma kivilágítására, a mozdulat kimerevítésére használom én is, de rendkívül jó hatást tudunk elérni vele, mint pl. az előző posztomban is megjelent termékfotó esetében.

Ezen a képen egyetlen vaku van főszerepben, minden lágyítás, formálás nélkül. Persze az utómunka alatt nagyban változtattam meg a hatását, de ennek részleteiről kattints egyet vissza.

termék
D700, 85mm, f10, 1/50s

Ahogy írtam sportfotóval kezdtem és eleinte csak kicsivel később próbálkoztam a vaku fényét lágyítani. Magánál a trükköknél is lehet jelentősége ha igazán beleásod magad csak nagyban bonyolítja a procedurát. Vagyis nekem, aki egy hátizsákkal tekergett a városban, annak sokkal egyszerűbb volt minden plusz nélkül csak sima vakukat lerakni a terepre, nem figyelni a szélre ami mindig elfújja a vakukat és nincs rosszabb hang, mint amikor hallod a vakudat a macskakövön csattanni. Tehát egy kemény fényű világításhoz csak egy állvány és egy vaku kell, persze távkioldó vagy kábel is, de közben egy lágyabb világításhoz már szükséges a korábban írott diffúzor iktatása. Ez lehet akár fényáteresztő ernyő is vagy szoftbox, beauty dish vagy egy keret (egy keretre erősített fányáteresztő lap ami lágyítja a fényt), bármi ami már megtöri a fényt és az árnyékok átmente sokkal finomabb lesz és ettől a kép megjelenése máris merőben más lesz.

A következő kép egy ernyővel lágyított rendszervakuval történt. Persze a háttérben már egy kemény fényű vaku állt, azaz nem volt semmi a villanófej és a téma között.

szántóbé
D700, 24mm, f5, 1/100s

Haladva tovább a fényformálók útján a szoftboxok a legnépszerűbbek talán, laikus által is filmekben sokszor látott izé ami mindig a fotósnak a valamije. Végtelen formavilágban létezik, de egy biztos, hogy kialakítását nézve minden esetben ezüst a belseje és 2db diffúzor lap van benne. Lehet pl. négyzet, téglalap, kerek és azon belül octobox azaz nyolcszögletű, de bármilyen formát létrehozhatunk pl. egy hatalmas téglalap vagy négyzet alaú szoftbox elülső lapjának kitakarása által. Vághatunk rá hold alakot is ha a több részét ahol fény jön át, azt nemes egyszerűséggel letakarjuk mondjuk fekete kartonnal. Lágyságát minden esetben a témától való távolsága határoz meg! Minél közelebb lesz ahhoz amit fotózunk, annál szebb lesz a fény, annál finomabb lesz az árnyék átmenete a világostól a sötétig. Abban az esetben használjuk őket pl. ha nincs más megoldás és csak lágy fényre van szükségünk. Viccet félretéve, ami máris hihetetlen komolyságot kölcsönöz, hogyha konkrét formájában akarjuk a lágy fényt használni, azaz a témánkon megjelenő fénynek formát szeretnék adni azon felül, hogy milyen jellegű. Ilyen pl. az oktobox, amit legtöbb esetben közeli portrékhoz használunk, mivel a szemben megjelenő forma ez hasonlít leginkább a naphoz. Vagy a “csík”box, ami mondjuk 30cm x 150cm nagyságú. Ezt pl. élfénynek vagy az üvegen látható csík eléréhez használjuk. Sok esetben angol nevén grid, azaz rácsot teszünk a szoftboxok elé, hogy a fény csak a beállított irányba haladjon, vagy leginkább másfelé ne haladjon. Ahogy egy idősebb nagyon tapasztalt fotós mondta: “Valamit bevilágítani könnyű, de nem bevilágítani már sokkal nehezebb.”

A lenti képen árulkodik talán a legjobban, hogy milyen fényformálóval készült.
fruitD800,105mm, f11, 1/200s

Egy másik fényformáló eszköz a beauty dish. Ez minden esetben egy kerek formájú “üst” aminek a közepén egy másik keres forma van ami maga a villanócső előtt helyezkedik el. A fény annak ütközve pattan vissza az “üstre” és ettől törik meg a fény útja, ettől lesz egy kicsit lágyabb de még mindig eléggé kemény, ami egy nagyon érdekes hatást kölcsönöz neki. A beauty dish-ekből létezik fehér, ezüst, sőt még egyszerre arany és ezüst színezetű is, ezen felül pedig ugyanúgy ráhúható diffúzor lap is, avval tudjuk lágyítani a fényét. Talán hasonlít a fénye kicsit a napéhoz, de lágyabb egy kicsit a fénye, ugyanakkor még mindig nem hasonlít a szoftbox által elért hatáséhoz.

Az nemzeti fociválogatott csapatát is beauty dish segítségével fotóztam. Egy szokatlan szögben volt beállítva, evvel értem el azt a hatású fényt amit rajtuk látsz.

adidasD800, 50mm, f11, 1/125s

Ezen felül a fényt törhetünk még a korábban írt kerettel. Ilyenkor egy négyzetes vagy téglalap alakú keretre erősített diffúzor anyagon keresztül halad a fény, ami lehet pl. filmesek esetén egy tengerparti felvételkor a nap, vagy beltéren a vaku fénye. Ugyanúgy ahogy a szoftboxnál is írtam, a keretnek attól függően állíthatjuk a jellegét, hogy a vaku – keret – téma milyen távolságra van egymástól. Minél távolabb van a vaku a kerettől, annál szórtabb lesz a fénye, és minél közelebb van a keret eközben a témához, annél lágyabb a megjelenése. Ezt így centire nem lehet megállapítani, hogy mi az ideális mivel minden kép más és más beállítást igényelhet, így ezt adott körülmények között kell hangolgatni, finomítani. Pl. lehet egy tárgyon képzett szoftbox fényét még úgy lágyítani, hogy a téma a box közé rakunk egy lágyító réteget/ keretet és elkezdjük tologatni a vakut a kerettől. Látni fogod, hogy miként változik a fény jellege ahogy távolabb rakosgatod majd a kerettől a vakut.

Screen Shot 2017-02-24 at 13.50.14

Ezen a werk fotón láthatod miként is működhet a “keret” vagy bármi lágyító papír a vaku fénye előtt.

Leírhatatlanul sok gyakorlás és még több gyakorlás a kulcsa mindennek. Ahogy a fotózás összes területén úgy itt sincs egy igazság! Aranyszabályok ugyan vannak és ha azokat átléped azonnal tudni fogod, hogy valami nem jó miközben a családi képet alulról világítod 🙂

 

 

2018-05-16T10:51:21+00:00 February 24th, 2017|Categories: all, tech|Tags: , , , , , , , , , , |