Az az érzés

Volt már olyan, hogy kézbe vetted a fényképezőgéped, a mobiltelefonod vagy bármit ami képet tud rögzíteni és csak úgy elindultál fotózni? Átadni magad a fotózásnak kicsit olyan, mint amikor a toll vezeti az író kezét.

JBP_0010-2

Nekem a fotózás egyben önkifejezés. Tiszta fej kell hozzá és némi tapasztalat. Az az érzés amikor meglátsz egy pillanatot vagy kitalálsz egy fotót az egy nehezen körülírható és zseniális élmény. Mintha feltalálnál valamit miközben megalkotsz egy elképzelést vagy amikor az utcán fotózol és észreveszel egy adott pillanatot az pedig talán a kincskeresés egyik formája. Varázslatos világba kalauzolhat el a fotózás ha le tudod lassítani az életed és meglátni az olyan szépségeket amik mellett olyan könnyen sétálsz el, mintha csak egy földön heverő papírpénz lenne.

airshow

Mivel autodidakta tanultam mindent amit ma a fotózásaim során használok így volt szerencsém sok jó és még több rossz tapasztalathoz mialatt játszadoztam a fényképezőgéppel. Ez a játék azonban olyan kapukat nyitott meg, akár rossz élménnyel kapcsolatban is amik sokszor nagyobb meglepetést hoztak, mint szentestén az ajándék kibontása. Rengeteg ismeretről lehet olvasni, de semmivel sem lehet összehasonlítani azt amikor felállsz a kényelmes fotelből, kezedbe veszed a fényképezőgépet és nekiállsz egy ötletet megvalósítani. Legyen ez bármilyen témájú ötlet, teljesen mindegy, hogy egy portréról, egy termékfotóról vagy akár csak arról beszélünk, hogy lemész az utcára és keresed a legkontrasztosabb pontot ahol a legszebb fénnyel dolgozol, a nappal.

Ha valamit el akarsz érni a fotózásban, akkor kisérletezned kell, rengeteget kell az exponáló gombot használnod! Magamat sem győzöm emlékeztetni, hogy milyen fontos ez. Mivel a mindennapjaim is ezzel telnek, hogy az adott megbízó kéréseinek eleget tegyek, ezért még bőven marad bennem olyan ötlet amit magamnak valósítanék meg. Sajnos a professzionális fotósok “átka”, hogy kevés esetben kapunk teljesen szabadkezet, sokszor konkrét iránymutatás alapján kell dolgoznunk. De nincs is evvel semmi gond. Ezen sorok közé kell beillesztenem a saját látásmódomat, meg kell próbálnom minden egyes fotózásomat úgy alakítani, hogy abban a lehető legjobban jelenjen meg az a világ ami rólam mesél. Mivel én akció-sportot azaz többnyire BMX-et fotóztam a kezdetekben ezért nem áll távol tőlem a szokatlan megjelenítés, komponálás, ott is minden a szabadságról és a kísérletezésről szólt. Ettől válik az a fotó olyanná amilyen én vagyok. Ha ez találkozik a megbízó elképzelésével az a legjobb, de nekem is törekednem kell a közös pontra vagy máskülönben fotózhatok egy életen át kizárólag magamnak. Az alku ettől még nem köttetett meg, csak van ahol az ember csapatban dolgozik és közös ötleteket valósít meg, és van amikor kizárólag a saját elképzelések mentén alakítható mindent.

ice

 

Utóbbiak alkalmával mérhetetlen szabadság, nyugalom és egyszerre izgalom tud átjárni. A gép, mint egy védőfal van a kezemben, mintha mögüle nézve biztonságban tudnám magam és kizárólag a keresőben látott világ létezne, mintha engem más nem is látna. Kint az utcán ebből persze lehetnek érdekes pillanatok, jöhetnek ki belőle olyan szituációk amiktől nem szabad megijedni, mert csak egy kattintás és már a következő fejezetet írod a fényképezésed történetében. Sokszor gondolkodni sincs idő, a másodperc tőrt része alatt kell döntést hoznod egy kompozícióról, egy beállításról, de ha megadatik akkor finomíthatod a képet egy következő kockán. Utólag kiderül úgy is, hogy melyik volt a jobb. Pont a napokban gondolkodtam el azon, hogy milyen gyorsan kell döntenem egyes fotózásaim alatt, mennyire az ösztöneimre és a tapasztalataimra kell hagyatkozzam amikor egy fotó sorsáról döntök. Csak gondolj bele! Egy pillanatot szerinted hány féle képpen tudnál lefényképezni amikor meglátsz róla egy kész képet? Vajon az volt a legjobb döntés? Mire erre rájönnél az élet már rég tovább állt és lehet le is maradtál egy értékes pillanatról. Azért sem érdemes túlagyalni dolgokat, mert nem véletlenül nyomod meg a gombot akkor és úgy ahogy. Itt köszön vissza amit korábban írtam. Egy fotó pontosan ettől lesz egyedi és megismételhetetlen, ez a varázslatos benne.

rain

Erre a varázslatra szoktam magamat is emlékeztetni amikor már rég voltam el magamnak alkotni, amikor csak én vagyok és a kamera. Ami csak eszköz a gondolat megformálásához, de ha azt jól használod, akkor mások számára is alkothatsz valami olyat amitől gazdagabb lesz a világ.

2018-05-16T10:44:19+00:00 March 10th, 2017|Categories: all, other|Tags: , , , , , , , , , |