Csűr 45 kockából

Reklám fotózás az építészetben? Mi az hogy! Amikor a legtökéletesebb oldalát kell megmutatni az elkészült alkotásnak, amikor a művészet már kevés és azt szeretnénk, hogy aki csak ránéz a képre annak táltva maradjon a szája.

Ha egy épületet fotózom akkor 3 ember/ megrendelő típussal állhatok szemben általában. Az egyik az ingatlanos, akinek szép képekre van szüksége az eladásra szánt házról, lakásról, bármiről. Szépen elrendezett helyiségek, makulátlan tisztaság, nagylátószögű képek, látszódjon minden és az összes szoba szerepeljen a fotókon. Viszonylag gyors munka, kevés utómunka, a képek jó esetben nem élnek sokáig, hamar szeretné mindenki eladni a portékát. A következő az építész, a tervező, akinek már inkább művészi képekre van szüksége. Révén, hogy ők az alkotásaikat gyerekükként nevelgetik az elkészültéig ezáltal teljesen más képekre van szükségük, akár ugyanarról a házról amit az ingatlanos az előbb fotóztatott. Figyelni kell az apróságokra, a fény által keltett hangulatra, megragadni azon részeit a háznak amiről visszaköszönnek a sajátos jegyek. Mindezek után pedig a reklámfotózás, vagyis azon megrendelők amikor komoly értékesítési cél érdekében készülnek a képek. Ilyen lehet pl. egy felső kategóriás nyaraló, irodaház vagy hotel. Ebben a kategóriában a legmagasabbak az elvárások. A legtökéletesebb képek lehetnek csak érdekesek és mindent el kell követni annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki az adott alkotásból majd azt a legideálisabb valójában mutassuk be a képet nézőknek. Félreértés ne essék, nem átverésről van szó, hanem “idealizásáról”, ha lehet a szót ilyen értelemben itt használni.

Így jött az ötlet, hogy elkezdjem ezen a téren is bővíteni a portfóliómat, így amikor nemrég a Noise nevű alkotótáborban voltunk akkor egy csűrből készült vendégházról készítsem el a lejebb látható reklámfotókat. Látni fogod, hogy a kép eredetije, egyik alkotó kockája meg sem közelíti azt ami készült belőle.

Két képet mutatnék be, egy a bejárati- egy pedig a terasz oldalról fotózottat. Az első, a bejárat oldali kép összesen 45 fotóból állt össze. Igen, jól olvasod! Igaz, mindez azért mert 1db kisvaku volt akkor nálam. Ha velünk jöttek volna a studió vakuim is, akkor mondjuk felezhettem volna a képek számát, de a megvalósítás módja ugyanúgy történt volna, mind a fotózás, mind az utómunka terén. Ezen reklámfotók részei külön-külön vannak vakuval bevilágítva, mind a ház, mind pedig az összes részlete. Pl. a képen szereplő Mercedes összesen 7-8 képből áll össze a teljes fotón. 2 kép csak a lámpafény, az utas egy külön kocka és még jó pár kép az autó karosszériájának különböző oldalának bevilágított része. Ami szerencse volt, hogy amikor a képet elkezdtem fotózni, akkor kezdődött a naplemente, így nem kellett az eget kicserélni, de nem ritka, hogy a fotózás napján “unalmas” az ég, egy aprócska felhő sincs és nem minden képen működik ez a fajta letisztultság. Van ahol egy teljesen máshol készült felhősebb, mozgalmasabb kocka szerepel, ezáltal is emelve a kép élvezeti értékét.

A kép olyan 1.5-2 órán keresztül készült. Ennyi ideig tart beállítani minden apróságot, az összes részletét a legmegfelelőbb szögből bevakuzni, majd egy újabb 2-3 óra mire az retusálás, utómunkázás után összáll az elkészült képpé. Talán túlzásnak hangzik, de csak nézd meg, hogy mekkora változást és mennyivel szebb hatást lehet így elérni az eredeti képhez képest, vagyis ami 1 kockából áll.

A másik fotó a korábban említett teraszos oldal. Ez a kép már másnap este készült, az idő már borongósabb volt és szemerkélt is az eső néha. A fotó itt már csak 25 kockából állt össze, révén a képen szereplő elemek számának. Bár itt is ugyanúgy külön be kellett vakuzni a ház két oldalát, a teraszon lévő asztalt és székeket, illetve a terasz előtti fát, ami így megvilágítva egy hangulati elemként jobban kiugrik a képen és a bentről jövő fény természetes hatása él rajta.

És nem utolsó sorban egy kép a csűr 1 évvel ezelőtti állapotáról, mert az épület hajdanán tényleg az eredeti funkciójában működött. Hála az Okapi Design Lab elképesztő munkájának, mára egy modern vendégházzá épült át.

2018-05-16T10:34:58+00:00 August 20th, 2017|Categories: all, architecture, other, tech|Tags: , , , , , , , , , , |