Egy dubai-i mese 2. rész

Folytatódjon a dubai-i megbízásom története, immáron a konkrét munka részleteivel, amikor is a publikus részletek színfalai mögé olvashattok be.

Ahogy az első részben belekezdtünk, ami egy szabadnapunkról szólt a kinti megbízás alatt, a 2. rész szóljon a miértekről, hogyanokról, a szaftos részletekről. Miért választ dubai-i kivitelező cég egy magyar fotóst, hogyan keveredsz egy ilyen megbízás közelébe és hogyan zajlik egy teljesen külföldi csapattal a közös munka egy idegen orsázgban?

Kezdjük talán az elejéről, amikor is 4 hónappal ezelőtt érkezik egy hihetetlennek tűnő levél ahol rövid bemutatkozás után egy külföldi cég kérdezi, hogy érdekelne-e egy olyan megbízás amiről egész régóta álmodozol, vagyis egy idegen ország, talán a világ egyik leggazdagabb városának 3. legnagyobb kivitelezőjének épületeit szeretné ha te fotóznád. Mindezt azért mert az interneten megtaláltak és fantáziát láttak a munkádban, tetszik nekik az egyedi látásmódod és van pár olyan fotód amit imádnák ha az épületeikre apadtálnál.

Ahogy írtam 4 hónappal az aktuális fotózás előtt érkezett az első levél, amit sok egyéb részletezés követett, de hála a profi hozzáálásuknak jóval előre terveztek és időben vették fel a fonalat, hogy minden felmerülő kérdést/ kérést teljesíteni tudjanak, mivel nem tudunk visszamenni csak úgy ha valami lemarad, kimarad vagy nem az elképzelések szerint történik. Így is át kellett tennünk egyszer a repjegyeinket, mert az első vásárlás után kiderült, hogy 2 toronyházon nem sikerült tökéletesen pár apróság, hogy fogadóképesek legyenek.

Ugrunk egyet az időben és épp becsekkolunk itthon a reptéren amikor még mindig nem hiszed el, hogy épp útban vagy Dubai-ba, ahol több épületet kell majd befotózz, hol csak pár részletet, máshol pedig a teljes házat, de alíg várod, hogy leszállj a gépről és kezdetét vegye a kaland. Amikor megtörténik az egyik álomként dédelgetett sztori, az egy leírhatatlan érzés és végtelen hálás vagy mindenkinek aki bizalmat szentelt neked 🙂

Mielőtt megérkezütünk álmunkban sem gondoltuk volna, hogy Dubai-ban a nyár számunkra elképzelhetetlen meleggel jár. Számomra a 3. alkalom volt a városban, kétszer fotóztam ott a Nike-nak korábban de mindig a téli hónapokban, mert akkor van ott olyan idő, mint itthon egy rendes nyári napon és az az elviselhető klíma bármilyen kültéri tevékenységhez. Júliusban viszont nem viccel a nyár. Este hül le az idő 38 fok köré, napközben pedig volt ahol 47 fokban kellett szabad ég alatt fotózni, kb. 80%-os páratartalommal fűszerezve. Kettő perc is sok ahhoz, hogy komplett mód elázz ha ilyen időben dolgozol, a technika pedig egy külön sztori, mert ahogy minden ami kijön a légkondicionált helyiségből annak idő kell, hogy aklimatizálódjon, azaz olyan 10-15 perc mire a felszerelés átáll a benti hőfokről a kintire és leszárad a pára ami a lencséken és mindenen lecsapódik az első pillanatban ahogy ez a fajta hő éri.

Éjjel érkeztünk meg, másnap reggel már indultunk terepszemlére az egyik legkedvesebb ügynökség embereivel, akik mintha a királyi család érkezett volna, olyan szinten figyeltek oda minden kérésünkre. Mivel ez egy nagyobb lélegzetvételű munka volt, Barbara a projekt manager-em is jött velem, ő szokott a nagyobb fotózások során a szervezésen felül segítségemre lenni, így amíg én a házakat jártam körül és nézegettem a szögeket, addig ők elkezdték kidolgozni a több épület 4 nap alatt történő lefotózását, amiből a végén 5 nap lett.

Terepszemle után volt egy üres napunk, ami isteni szerencsének tudható be, hogy aznap volt egy fél napos homokvihar ami kint kb. kiszámíthatlan és a semmiből támad a városra, de az a nap amúgy is arra volt tervezve, hogy az ügynökség összeszedje az összes engedélyt és mi felkészülhessünk a következő napokra. Amely napok életem egyik legjobb és egyben a legnehezebb fotózásai voltak a korábban már említett időjárás miatt, de hála az ügynökség profizmusának minden rendben lezajlott, pár nagyon elázott ruhadarabon kívül szuperül sikerült minden és a megbízó cég imádta az elkészült képeket, amikből párat itt láthattok:

2019-09-03T21:31:44+00:00 September 3rd, 2019|Categories: all, architecture|Tags: , , , , , , , |